Därför tjänar man på att anlita rätt ekonomichef

by admin.

Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att ha rätt person till en viss post. Eller vilka problem du kan få om personen i fråga inte uppfyller det du tänkt dig. Hen kanske har de rätta kvalifikationerna eller erfarenheten, men passar inte in i gruppen. Det är därför uppenbart att du helst ska vara försiktig när du anställer någon. Även om det tar lite tid eller andra resurser i anspråk bör du satsa på en effektiv rekrytering. Speciellt när det gäller ekonomichefen. 

Allt som sker i ett företag grundar sig på ekonomin. Du kan inte komma någon vart utan en väl kontrollerad ekonomi så du vet vad du kan göra och var du ska spara. Utgifter och intäkter ska balanseras och det gäller att ha kontroll. En enkel operation på papperet men ett stort ansvar i verkligheten. Med rätt ekonomichef kan du slappna av och gå långt. Det är hens uppgift att balansera allting för dig. 

Hitta fram till en bra chef

Du har olika möjligheter för rekrytering, alla med sina egna fördelar. Vad allt fler väljer att göra nu för tiden är att samarbeta med en specialiserad firma. De har ofta en stor databank med potentiella kandidater. Ett antal av dessa firmor har gått ännu längre och nischat sig inom en viss bransch. Det gör dem väl lämpade att känna igen vad som är allra bäst för posten. Läs mer på https://www.rubino.se/tjanster/ekonomichef/

Naturligtvis måste du som företagare ge dem klara riktlinjer. En bra kravspecifikation med allt det du önskar se i din nya ekonomichef bidrar till att hitta fram till den bästa. Om rekryteringsfirman vet vad de ska leta efter så kommer de att kunna ge dig några få, men troligtvis mycket passande kandidater. Du slipper därmed det långa arbetet med att gå igenom ansökningar och göra de där första intervjuerna. Det du betalar firman tjänar du in på all den tid du sparar. Plus att de ofta hittar fram till riktigt bra alternativ. 

Vikten av ekonomi

Dagens samhälle, och därmed affärslivet, är upplagd runt en aktiv ekonomi. Genom att kontrollera dina siffror så har du ett grepp över din verksamhet. Samtidigt så kan du spara mycket pengar genom att planera hur du använder dina resurser. Ingen tycker om att lägga ut pengar men ibland så måste du investera för att gå framåt. Det är här som din ekonomichef kommer in i bilden på ett påtagligt sätt. Göteborgs-Posten uppmärksammar här hur brister i ett företags ekonomi ligger på ekonomichefens bord. 

Jobbet som ekonomichef handlar mycket om att planera och ha kontroll. Hen måste veta exakt var företaget står och vilka möjligheter som finns för att gå framåt. Samtidigt så gäller det att ta hand om den dagliga ruljangsen med bokföring, skatter och avgifter som ska betalas in, redovisningar som måste lämnas in vid en viss tidpunkt, och så vidare. Chefen brukar inte göra allting själv men det är hen som har ansvar för att allting går rätt till. 

Det är viktigt att vara noggrann och gärna ha en viss känsla för siffror när du jobbar med ekonomi. Ofta är det de små detaljerna som gör stor skillnad. Helst ska en ekonomichef också ligga steget före. Vara uppdaterad och känna till nyheter som kan vara till nytta för verksamheten. För du kan klara dig genom att bara göra allting som vanligt. Men om du kan hitta lagliga genvägar så tjänar du både tid och pengar. Genom att planera när du ska sälja eller köpa något så kan du också spara in på skatter. 

En bra grund att stå på

Om du är ekonomichef så får du en bra erfarenhet inom området. Det kan vara en språngbräda till något annat, för ekonomi är ju en del av det mesta. Du är van vid siffror, att hålla ordning på flera delar av en verksamhet och att ta ansvar. Alla dessa saker kan du använda för andra inriktningar. Ekonomichef med annorlunda uppgifter. Läs mer i denna artikel i Vetlandaposten

Nu är det ju inte alla som väljer en helt ny post eller åtagande. De flesta trivs bra med sitt jobb som ekonomichef, och fortsätter gärna där. Ibland kan det vara skönt att byta företag, och pröva på en ny utmaning. Ibland headhuntar man en ny ekonomichef för att reda upp i en röra. Det är verkligen vad du kan kalla en utmaning för det är inte lätt att ta hand om andras misstag eller dåliga val.

 Men det kan vara något att sätta tänderna i. En chans att använda all din erfarenhet och kunskap till att få ett företag eller organisation på fötterna igen. Det tar tid men vilken tillfredsställelse när du lyckas vända den negativa trenden. Det är något att vara stolt över. Vissa ekonomichefer har fått ett gott rykte för de klarar av att ta itu med svåra situationer. De trivs som allra bäst med en utmaning där de kan sätta in allt för att lyckas. 

Gå framåt med rätt ekonomichef

På sitt allra värsta är en ekonomichef oärlig och förstör företagets ekonomi på ett aktivt sätt. Det är inte så vanligt även om det händer ibland. Det största problemet är ofta en brist på kompetens. Posten kräver en stor del av planering, en förmåga att se framåt. Chefen måste fatta beslut som inte bara grundas på fakta men även på den projektering som hen ser. Det gäller att läsa av trender och information för att sedan förvandla det till en handlingsplan. 

Så den allra bästa situationen är när du har en ekonomichef som har ett fast grepp om företagets ekonomi. Hen vet exakt vad som händer och sker i de olika avdelningarna. Vet var det fungerar som det ska och är värt att satsa lite extra på. Men även var det är en svag länk som antingen måste justeras eller bytas ut. Det är inte så lätt att tyda alla siffrorna och rapporterna. Ibland tar det tid innan du ser en vinst, men det innebär inte att kampanjen eller investeringen misslyckats. 

Satsa på din ekonomi

Det kostar pengar att anlita en rekryteringsbyrå. Men du sparar tid och andra resurser genom att slippa göra arbetet själv. Redan där har du ofta tjänat in avgifterna. Sedan är det mycket kompetenta och vet var de ska hitta den bästa ekonomichefen. De sållar ut de som inte passar dina kriterier. Här kan du göra mycket själv för att bidra till processen. Ge firman en detaljerad beskrivning på den perfekta ekonomichefen. Det är klart att du måste ta en risk ibland, men ju mer kalkylerad den är desto bättre. Med rätt ekonomichef kan du nämligen gå långt.