Förnya med en färgklick

by admin.

Som vi alla vet så slits saker och ting med tiden. Det är ingen hemlighet. För det är ju som bekant som så att tidens tand sätter sina spår. Till och med vi människor slits i kroppen när vi blir äldre. Även våra hus och hem får stå emot väder och vind utomhus och inomhus rör vi oss till dagligen. Då kan det vara skönt att fräscha upp tillvaron med lite ny färg på väggarna. Både utomhus och inomhus.

99-färg-måla-om-väggfärgDu behöver nödvändigtvis inte anlita en målare som ska måla om ditt hus. Du kan också göra det helt på egen hand. Det beror på hur mycket tid du är villig att lägga på det själv och hur mycket pengar du har i plånboken.

Till att börja med kan du besöka en färghandel där du kan tala med experter på området så att du vet hur du ska gå till väga med var och vad du än vill måla. Det är aldrig fel att ta in hjälp utifrån som kanske gör att ni får lite nya sätt att tänka på färgsättningen. Lite ny inspiration kan få oss att tänka om helt och hållet ibland så att det blir på ett helt annat sätt än vad vi tänkte på från första början.

Välj färg

När du eller ni väl har bestämt er för att det är dags att måla om så kommer självklart automatiskt frågan om vilken färg ni ska måla väggarna i vardagsrummet till exempel. Då finns det någonting som kallas för NCS färgkarta som ni kan använda er av. Har ni tur känner ni någon som redan har en sådan färgkarta eller också får ni köpa en. Dock kan de vara ganska dyra.

Vad betyder då NCS? Jo, innebörden av NCS är färgen på samtliga slags ytors material och det står för ”Natural Colour System”. NCS-beteckningarna är numeriska färgkoder som används för att beskriva en ytfärg. Genom detta system har man lyckats definiera färger och kan därmed visa upp så många färger som möjligt. Det kan kanske låta obegripligt om man inte är en målare själv men om du frågar i färgbutiken kommer du säkert att förstå det bättre.

Måla väggarna

När ni har fått hem en färgkarta och gått igenom vilka eller vilken färg som skulle kunna passa bäst är det dags att köpa färg. Har ni då valt ut kanske två eller tre olika och inte kan komma överens om en finns det möjlighet att köpa hem olika provburkar om ni väljer en väggfärg härifrån så att ni kan måla och se efter vilken färg som ni gillar bäst när den väl är på plats på väggen.

Olika rum kan ju se bättre eller sämre ut i olika färger. Det har bland annat varit trendigt med fondväggar under en längre tid. Det innebär att en vägg målas eller tapetseras i en avvikande färg mot resterande genom att ni exempelvis målar tre väggar vita och den fjärde målas ljusgul för att bryta av. Hur ni väljer att göra är så klart helt upp till er.

Många svenska hem i dag går helt i vitt och många vill ha det så. Men det är ju inte fel att måla med lite färg någon gång. Det behöver inte nödvändigtvis vara vitt. Sedan behöver det inte heller vara mörka färger eller någon skrikig nyans. Lite härliga pasteller skulle säkert kunna liva upp vilket rum som helst. Med små enkla medel går det faktiskt att göra väldigt mycket.

Fråga om tips

Om man väl har bestämt sig för att renovera eller måla om räcker det inte alltid att fråga någon familj eller vän om råd, om han eller hon nu inte är i branschen det vill säga. Men om du går till Davidssons färg och måleri i Vadstena kan du vara säker på att du får den hjälp du behöver för att du ska bli nöjd med resultatet i slutändan.

Här erbjuder man olika tjänster och inspiration både inomhus och utomhus. Behöver du hjälp med färgsättningen kan du räkna med det också. För det är inte alltid så lätt att veta vilken färg som skulle bli den bästa. Men med en färgsättares erfarenhet väljer de färger med hänsyn till olika förutsättningar. Det kan vara hur inredningen ser ut i övrigt och självklart också vad det är för slags fastighet och vad man använder den till.

Särskilt mycket tar man användningsområdet i beaktning när det gäller färgval. En del färger och liknande kanske inte riktigt passar i alla miljöer. Vissa färger är nämligen inte lika lämpliga i ett konferensrum som i en vanlig bostadslägenhet. Du vill ju att din nya väggfärg ska hålla så länge som möjligt och samtidigt se snygg ut efter flera år.