Framtidens energiproduktion med solceller

by admin.

Det kostar en hel del att förse större byggnader med all den el de behöver. Fler och fler fastighetsförvaltare har insett att solceller är något som har kommit för att stanna. Det är framtidens energiproduktion och passar för både stora och små fastigheter.

MA61-vintersolHur mycket el man kan få ut av solen varierar lite. Dels beror det på vilken storlek man har på sina solceller, samt kvaliteten. Man kopplar ofta samman flera solceller till en serie, och kan på sätt få ut tillräckligt med energi. Var man bor i landet spelar också en roll. Fastighetsförvaltare i norra och södra delarna av landet vet att antal soltimmar kan variera ganska rejält.

Har man möjlighet att sätta upp solceller i söderläge får man ut mycket mer energi. Man beräknar att man förlorar cirka 20% om man sätter upp dem i öster- eller västerläge. Det är inte alltid möjligt att sätta solceller i söderläge, det beror på om det finns andra byggnader eller träd runt omkring. Dessa kan skugga solceller som då inte får lika mycket solljus. Även en flaggstång kan skugga ganska ordentligt och man förlorar en hel del energi. Eftersom man brukar sätta sin solceller i serie påverkar de alla varandra, så man bör planera varje solcells position väl.

Var man bor i landet påverkar även installationen av solcellerna. Man måste sätta panelerna i en viss lutning, det brukar vara mellan 35 och 50 grader. Detta är något som en fastighetsförvaltare måste tänka på när de planerar installationen av solpaneler. När det snöar kommer solen inte åt solcellerna, och energiproduktionen minskar. Även smuts som damm och pollen minskar effekten av solenergin. För det mesta regnar det dock så mycket i Sverige att det inte hinner bygga upp några lager av smuts. Dock ytterligare något som en fastighetsförvaltare måste komma ihåg att kontrollera och kanske åtgärda.

Solceller kostar en hel del att köpa och installera. Man kan få statliga bidrag med upp till 35% av installationskostnaden täckt. Detta gäller både för privatpersoner och företag. Men när man väl har installerat sina solceller kostar de nästan ingenting i drift. Det är i stort sett en engångskostnad. Många fastighetsförvaltare har därför fått i uppdrag att installera solceller på en eller flera byggnader som de har uppsikt över. Genom att installera allt på rätt sätt kan man dra ner på de långsiktiga kostnaderna samtidigt som man värnar om miljön. Solceller är definitivt viktiga för framtidens energiproduktion.