Julbord för riktiga matälskare

by admin.

De allra flesta människor älskar julen och för många är den också favorithögtiden på året. Det är ju trots allt så att julen är givmildhetens tid, då vi får chansen att umgås med vänner och familj samtidigt som vi äter god mat och får samt ger julklappar. Julen är helt enkelt svår att slå!

773-4-julbord-for-riktiga-matalskareTycka vad man tycka vill men redan under höstmånaderna börjar de allra flesta svenska restauranger att marknadsföra sitt julbord. Det gäller helt enkelt att se till att potentiella gäster vet om att man finns eftersom konkurrensen är stenhård.

Något av det mest spännande med dagens julbord är att eftersom allt fler restauranger väljer att erbjuda det – oavsett vad man vanligtvis serverar – är möjligheterna många att få prova på även annorlunda julrätter. Allt beror på vad man söker.

Vad är då egentligen definitionen av ett julbord? Självklart beror detta mer eller mindre på vem man frågar och vilken erfarenhet just den personen har men de allra flesta av oss är överens om att ett klassiskt svenskt julbord är en buffe’ av olika maträtter som man kan ta av allt eftersom. Exempel på klassiska julbordsrätter är inlagd sill, gravad lax och så prinskorv och köttbullar förstås. Till efterrätt serveras enligt tradition ofta ris a la Malta men även vanliga pepparkakor är mycket populärt till kaffet.

Runt om i världen har man olika variationer på vad man äter under julen men gemensamt för de allra flesta är att det gäller att ha mycket mat på bordet. Många olika rätter dominerar därför hemmen under juletid – oavsett om man befinner sig i Australien eller i Sverige på julafton och juldagen.

Nyfiken på julmat att riktigt njuta av – i december frångår den franska restaurangen sin vanliga meny och serverar ett klassiskt svenskt julbord man garanterat blir mätt på.

Tänk på detta när du väljer julbord i år

  • Vilken typ av budget har ni? Julbord har normalt sett relativt lika pris men det finns utan tvekan undantag och för den med en tajt budget kan varje krona spela roll. Kontrollera och jämför priser när ni vet vilken typ av budget alla i sällskapet har!
  • Hur stort sällskap är ni? De flesta restauranger kan ta emot stora grupper men det kan vara värt att kolla upp i förväg. Ofta bör man boka innan om man är fler än fyra personer. Ett enkelt sätt att undvika att ni står utanför restaurangen ni valt för ert julbord utan att få en plats för att äta.
  • Vilka ingår i sällskapet som skall äta julbord tillsammans? Finns där barn? Personer som enbart äter vegetarisk kost eller har någon typ av allergi. Alla dessa saker kan vara värda att ta reda på i förväg så att ni kan kontrollera att restaurangen ni tänkt äta julbord hos har mat för alla som skall följa med.
  • Sök gärna efter tips på bra restauranger för julbord online. Här kan du hitta information om vad tidigare gäster tyckt om sin upplevelse och maten och därmed undviker du att hamna på ett julbord som inte lever upp till pengarna det kostar.

Intresserad av en populär plats att äta i Stockholm – Mister French är en fransk restaurang i Gamla stan som ligger precis vid vattnet och ger dig en trevlig utsikt medan du äter. Det är trots allt ett välkänt faktum att utsikten utöver maten spelar mest roll när det gäller ett restaurangbesök.

Fördelar med att äta julbord istället för a la carte

  • Det finns garanterat någon mat som alla gillar! Ett julbord är fyllt med delikatesser av alla de slag och oavsett om du är korvälskare, gillar grönsaker eller drömmer om desserter kan du äta dig mätt på ett julbord.
  • Prismässigt innebär julbord att du får riktigt mycket mat för pengarna! Se bara till att du inte kommer mätt till restaurangen – julbord skall enligt tradition ta minst ett par timmar att äta.
  • Det är en oerhört trevlig möjlighet att få umgås på riktigt över mat. Julbord är helt enkelt ett samtalsämne som ger chansen att umgås över olika generationer.

För en del människor räcker det med att äta julbord en eller högst två gånger om året medan andra tar alla chanser som finns att få njuta av julmat och därför besöker ett antal olika restaurangers julbord varje år. För dem har det nästan blivit som en sport att äta flest julbord av alla och den som söker en expert på ämnet kan med fördel vända sig till just en sådan person.

Julen är en tid att spendera tillsammans och man kan idag få uppleva den längre än någonsin. Att ta chansen att få äta på en riktigt trevlig restaurang ökar dessutom trivseln markant. Dessutom är månaderna som återstår till årets julbord utmärkta att nyttja för att spana in de aktuella restaurangernas menyer under resten av året.