Planera för framtiden

by admin.

Man kan gå till sidan Min pension och räkna ut hur stor pension man kommer att få. Det är många olika faktorer som spelar in på hur stor summan blir. Bland annat hur många år man arbetat och om det varit hel- eller deltidsanställning. Många får en chock när de inser vilken skillnad det kommer att bli för dem när den dagen väl kommer. Därför är det viktigt att förbereda sig redan när man är ung, för att bättre kunna njuta av pensioneringen.

MU213-pensioneringDet är inte bara för pensionen man behöver spara. Med jämna mellanrum brukar det komma upp situationer i livet när man behöver lite extra pengar. Bröllop, utbildning, nytt hem. Idag finns det många bra fonder för pensionssparande och likaså fonder med låg förvaltningsavgift. Om man ser på Min pension att det inte kommer att bli mycket över efter att hyran är betald kan det vara en bra ide’ att sätta igång med en gång.

Man kan, till exempel, välja fonder med låg förvaltningsavgift eller bra fonder för pensionssparande. En del har ett större belopp med pengar som de investerar i fonder, man kanske har fått ärva efter sin gamla moster. Andra har inte så mycket men lägger undan en viss summa varje månad. Om man tar pengar till fonderna direkt från lönekontot är det mycket lättare att spara ihop ganska ordentligt. Små bäckar blir till en stor å och det är inte längre så jobbigt att gå till Min pension och se prognosen.

Det är vanligtvis bättre om man kan låta pengarna stå kvar på bra fonder för pensionssparande eller fonder med låg förvaltningsavgift. Man får ut mer om man inte rör pengarna under en viss tid. Ofta har man olika sorters sparande i en familj. Dels bör man ha en buffert för svåra tider. Man brukar rekommendera att lägga undan två nettolöner, för oväntade utgifter eller ekonomiska problem. Sedan har man sparande för en förväntad utgift, som byte av bostad. Vad många speciellt tänker på är dock det långsiktiga sparandet, för framtiden.

Oavsett vad Min pension säger om framtiden är det bra att spara själv. Bra fonder för pensionssparande garanterar en smidigare övergång från arbetslivet till pensionärslivet. Eftersom det finns fonder med låg förvaltningsavgift kan man få ut mer från sina pengar. I allmänhet är fonder ett ganska säkert alternativ för sparande. De duktiga medarbetarna sprider ut riskerna i portföljen genom att investera i olika marknader.