Så påverkas hjärnan av att sitta på kontoret

by admin.

En del trivs mycket bra med att jobba på kontor. De har inget behov av att vara utomhus eller arbeta med sina händer. Medan andra känner precis tvärtom och skulle aldrig kunna tänka sig att sitta inne hela dagen och knappa på en dator. Som tur är finns det en plats för alla i samhället. Däremot så är det viktigt att alla tänker på vad arbetsmiljön gör för dem. Hur den påverkar dem både fysiskt och psykiskt. 

Med kontorsjobb är det viktigt att ha en aktiv fritid. Alternativt att motioner på något sätt varje dag. Det kan vara så enkelt som att ta trapporna istället för hissen eller cykla till jobbet. Kanske gå av bussen ett par hållplatser tidigare och promenera den sista biten. Flera företag ger sina anställda ett gymkort, just för att de vet hur viktigt att kontorsarbetare får röra sig tillräckligt. Men det är bara en del av det hela. 

En trivsam arbetsmiljö

Flera företag har börjat satsa lite extra på att skapa en god miljö på kontoret. Till att börja med så målar de väggarna i lugna färger och ser till att det finns gröna växter som ger syre. Själva kontorslandskapet har utvecklats och förändrats den senaste tiden. Öppna lösningar som är bekväma och inte alltid så traditionella provas på. Snygg inredning för kontoret lyfter arbetsplatsen. Det kan hända att du inte ens har ditt eget skrivbord utan sätter dig där det finns plats.

Något annat som också blivit allt vanligare är ergonomiska lösningar. Bra kontorsstolar, ibland helt utan ryggstöd. Skrivbord som du kan höja och sänka beroende på om du vill stå och jobba eller sitta ner. Fotstöd, speciella tangentbord och mycket annat som gör att du sitter bättre när du jobbar. Det är lätt hänt att bli utsliten om du inte varierar din arbetsställning eller om den inte är helt korrekt. 

Allt detta gör det enklare att jobba, men även roligare. En fruktkorg i fikarummet kan också vara till hjälp för att hålla personalen frisk. Det har blivit vanligt med en kickoff varje höst, så att alla får en liten skjuts framåt. Allt detta kostar pengar, men har visat sig vara en bra investering. Personalen mår bättre, på alla sätt och vis. De blir också mer produktiva, vilket är en fördel för verksamheten. Alla vinner på att skapa en trivsam arbetsmiljö. 

När du sitter ner hela dagen

Det kan verka motsägande men faktum är att du blir trött av att sitta ner hela dagen. Kanske inte sömning, men lite slö och dåsig. Det blir svårare att koncentrera sig eller komma ihåg olika saker. Trots att du fokuserat på något viktigt så kan det alltså påverka dig negativt. Du bör därför göra olika saker för att motverka den här effekten. Expressen beskriver hur hjärnan påverkas av att sitta i en kontorsstol. 

Till att börja med så gäller det att skapa goda rutiner. Det kan innebära att du ställer dig upp och går runt lite grand varje kvart eller så. Många har upplevt hur de liksom vaknar upp från sitt jobb vid datorn och inser att de suttit där flera timmar. Du kanske måste sätta ett alarm på din mobil för att komma ihåg att resa på dig. Det kan också hjälpa att ställa skrivare och kontorsmaterial så pass långt från din stol att du inte kan sträcka dig efter dem. Helst i ett annat rum om det är möjligt. Då tvingas du att röra på dig.

Sedan är det alltså viktigt att motionera på din fritid. Hur du gör det är en smaksak. Återigen är alla olika. En del tycker om att motionera, de spelar fotboll eller springer en runda varje morgon. Andra föredrar att inkludera det i sitt dagliga liv och inte göra något organiserat. Det viktiga är att du ger din kropp den motion den behöver. Om du sitter stilla hela dagarna på jobbet så är det extra viktigt att inte glömma bort det. Ibland kan det vara bra att träna hjärnan lite också genom att göra något helt annorlunda på din lediga tid. Lägg undan plattan eller mobilen och fokusera på andra saker. 

Utnyttja dina kontorsmöbler fullt ut

När kontoret byter ut sina gamla möbler behöver de inte alltid kastas. Istället kan de ges bort till konstnärer, skolor eller andra som vill experimentera med dem. Du kan använda dem till många saker, ibland genom att ta isär dem. Eller så kanske någon kan ta hem dem till sitt hemmakontor. Det är klart att en bra stol är bättre, men ibland kan det ta tid innan du uppgraderar dig fullt ut. Och om du inte sitter där så mycket så är det inte lika viktigt. Du kan göra mycket med hjulen från en kontorsstol

Att återanvända kontorsstolarna är också ett sätt att minska sopberget. Det är få saker som faktiskt måste kastas. Det är synd att det är så dyrt att skicka saker till utvecklingsländerna. Där är det inte alla som ens har ett skrivbord att sitta vid. Speciellt inte i skolorna ute på landsbygden. Där skulle de bli fantastiskt glada för en stol eller två. Men det är inte alltid möjligt att återvinna på den skalan. Du behöver pengar för att kunna ge bort gamla möbler. 

Ta hand om både kropp och hjärna

De flesta sköter sin hälsa. Motionerar ganska regelbundet och försöker äta sund mat. Men ibland måste du se lite djupare på hur behandlar dig själv. Du kan inte sitta dag ut och dag in på en stol och jobba utan att det sätter sina spår. Hur mycket det ska påverka dig är upp till din arbetsställning och dina vanor. Om du inte kan byta ut din kontorsstol kan du i alla fall se till att resa dig upp och sträcka ut din kropp. Ställ in den så gott det går. Tänk på att hjärnan påverkas inte bara av din ställning utan även hur intensivt eller länge du sitter framför arbetet. En liten paus då och då kan hjälpa dig må bättre men också vara mer effektiv.