Säker förvaring av nycklar och vapen

by admin.

Vapen kan göra stor skada om de hamnar i fel händer. Vare sig det är tjuvar eller barn som kommer åt dem kan det leda till personskador. Ett godkänt vapenskåp är därför fundamentalt för vapenhantering. Även nycklar bör förvaras på ett säkert sätt för att skydda ett företag mot stöld och vandalisering.

MA97-vapenDet finns olika varianter av ett godkänt vapenskåp, beroende på vilka vapen man ska förvara i dem. Många av de äldre skåpen är inte godkända så om man köper begagnat ska man be att få det värderat först. Har ett skåp märkningen SS-3492 kan man vara säker på att det är ett godkänt vapenskåp. Denna kod sitter ofta på insidan av dörren, lätt att hitta.

Många biluthyrningsfirmor, till exempel, har ett stort antal nycklar som man behöver hålla ordning på. Har man flera anställda som arbetar skift eller om man helt enkelt inte vill ta risken med en nyckel, kan ett nyckelskåp med kodlås vara det bästa. Man får plats med flera hundra nyckelknippor, som hängs upp på ett systematiskt sätt.

Förutom att man minskar stöldrisken med ett godkänt vapenskåp eller nyckelskåp med kodlås, så är det även en försäkringsfråga. Inget försäkringsbolag kommer att vara villig att betala ut en massa pengar om man inte haft godkänd förvaring. Och man ska se till att bara förvara det som skåpet är tänkt för. Ett litet godkänt vapenskåp kanske bara är tänkt för några få vapen. Har man fler än det bör man investera i ett av de större skåpen.

Det samma gäller för nyckelskåp med kodlås. Om det inte är godkänt för förvaring av andra värdesaker kommer inte försäkringsbolaget att betala ut något för de extra saker man haft inne i det vid ett inbrott. Naturligtvis kan man tänka som så att det är mindre chans att förlora något om det är inlåst, och detta är sant. Många nyckelskåp med kodlås är svåra att ta sig in i, och är därför ganska säkra.

Som tur är har många nyckelskåp med kodlås plats för andra saker, till exempel pärmar och mycket annat som man inte vill ha liggande framme. Även i ett godkänt vapenskåp har man ofta tillåtelse att förvara andra saker som hör till jakt och skytte. Det kan vara olika sikten, ammunition och liknande utrustning. Innan man skaffar sig ett nyckelskåp med kodlås eller ett godkänt vapenskåp kan man alltid kontrollera med sitt försäkringsbolag eller polisen vad man kan använda det till.