Väljer jobbet som sjuksköterska istället för golf

by admin.

Om valet stod mellan att spela golf eller jobba som sjuksköterska, vad hade du då valt? Det är inte ett självklart beslut. I alla fall inte när det är så stort behov av vårdpersonal. Och speciellt inte för någon som verkligen trivs med jobbet. Ett stort antal sjuksköterskor har valt yrket för att de tycker om att hjälpa andra. De ser varje dag som en utmaning där något intressant alltid händer. Med en liknande inställning är det inte så konstigt om jobbet kommer först ibland.

Det är klart att du behöver slappna av ibland. Kanske med ett parti golf eller två. Men när banorna stängs ner på grund av pandemi så är det bra att kunna något annat. Med en sjuksköterskeutbildning i botten kan du göra mycket nytta. Alla behöver en kunnig och kompetent person som tar hand om dem. Gärna med ett leende eller ett lugnande ord. För när du är sjuk så är det inte så lätt att vara modig. 

Flera möjligheter för sjuksköterskor

Du kan välja mellan olika former av anställning om du är utbildad sjuksköterska. En del vill gärna specialisera sig och söker sig därför till olika avdelningar inom vården. Andra tycker om alla de olika fall som kommer in till en akutmottagning. Medan åter andra sjuksköterskor föredrar att jobba på en liten klinik där takten är lugnare. Alla alternativ har sina egna fördelar. Något som också ökat är antalet sjuksköterskor som jobbar via bemanning. Istället för att anställa själva är det vanligt att sjukhusen hyr sjuksköterska

Det är enkelt att få personal på plats snabbt när du hyr in dem. Det kan bli katastrof om en avdelning står utan sjuksköterska, och det är inte alltid så lätt att flytta över någon från ett annat ställe. På sina håll är det anställningsstopp, budgeten har inte utrymme för nya anställda. Då kan hyrsköterska vara det enda som fungerar. Nu när det är vanligt att välja den här formen för jobb så ökar det chanserna att få en som är riktigt bra. Klicka här för mer information.

Varför jobba med bemanning?

Det kan finnas flera olika anledningar till att vilja jobba via bemanning. En av dem är de flexibla arbetstiderna. Du kan välja när och hur mycket du jobbar. Har du små barn hemma eller går och pluggar så kanske du bara vill jobba eftermiddagar och kvällar. Andra tar bara helguppdrag, och så vidare. Det finns alltid någonstans där du behövs som sjuksköterska. 

En annan bra orsak är att du får en vid och djup erfarenhet. Du har chansen att jobba med olika läkare och erfarna sjuksköterskor. När du byter mellan de olika avdelningarna lär du känna en rad med sjukdomstillstånd som du bara läst om tidigare. Det är också en utmaning så till vida att du måste samarbeta med olika sorters personer. Du lär dig därmed hantera situationer på ett unikt sätt. Något att ta med i ditt framtida CV. Det är stor efterfrågan på bemanningssjuksköterskor i hela landet. 

Ta en paus från livet som proffs

Sjuksköterskor behövs alltid. Ju mer flexibel och erfaren du är desto bättre. Kunskap och erfarenhet är en bra kombination. Många passar på att vidareutbilda sig när de jobbat ett tag, och då kan det vara enklare med bemanning. För du har mer kontroll över dina arbetstider än om du är fast anställd. Plus att lönen ofta är individuellt satt så du tjänar mer. Det är klart att vissa fördelar inte är inkluderade i denna form av anställning. Men det kan löna sig för tillfället eller om du gör tillräckligt med egna planer. 

Som redan nämnts finns det en del som sysslar med annat, men som har en sjuksköterskeutbildning sedan tidigare. När behovet uppstår och allt annat läggs på is, är det en chans att göra en insats för andra. Golfproffset som jobbar som sjuksköterska när tävlingarna ställs in. Det är fint att se hur någon vänder en potentiellt tråkig situation till något positivt. Och ställer upp för andra på ett drivet och fokuserat sätt. Aldrig har behovet av alerta sjuksköterskor varit så stort. Särskilt i vissa delar av världen där sjukhusen svämmar över av svåra fall. 

Komma igång som sjuksköterska

Många väljer redan på gymnasiet en inriktning som ger dem en viss kompetens inom vården. Sedan är steget till fullfjädrad sjuksköterska inte allt för stort. Annars så rekommenderas den naturvetenskapliga linjen, för att få full behörighet inom alla de ämnen som krävs för att gå vidare. Själva utbildningen för sjuksköterskor är tre år på universitetet. 

En sjuksköterska jobbar inte bara med att bota de som är sjuka. Det är även viktigt med förebyggande vård. Tänk bara på barnavårdscentralen som ger information och även besöker nyblivna föräldrar. Allt för att de ska klara av sitt ansvar på allra bästa sätt. Omvårdnad är nyckeln. Viljan att göra något för andra och hela tiden ha deras välbefinnande framför ögonen. 

Vård eller sport-valet är inte alltid så lätt

Det är klart att du kanske vill göra andra saker i livet, även om du har en känsla för vårdyrket. Om något annat kommer upp, typ att bli professionell atlet, kan det vara viktigt att gripa möjligheterna. Du kan alltid falla tillbaka på ditt jobb som sjuksköterska vid ett senare tillfälle. Eller så kan du göra två saker samtidigt. Speciellt nu när allt fler väljer personal från bemanningsföretagen. Som sjuksköterska kan du i princip välja och vraka. Det har aldrig varit bättre för sköterskorna.